ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ
Οι φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται στην οδοντοστοιχία. Εμφανίζονται στην ηλικία 17-23 ετών και πολλές φορές, μην βρίσκοντας χώρο να ανατείλουν φυσιολογικά παραμένουν έγκλειστοι, ημιέγκλειστοι ή βγαίνουν εκτός του οδοντικού τόξου.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
-Πρέπει να βγάλω τους φρονιμίτες μου;
Η χειρουργική αφαίρεση των φρονιμιτών ενδείκνυται όταν:
- Προκαλούν συχνές φλεγμονές (πρήξιμο, πόνο)
- Έχουν οποιασδήποτε μορφής οδοντική παθολογία (τερηδόνα, περιοδοντίτιδα)
- Προκαλούν πρόβλημα σε διπλανά δόντια
- Είναι υπεύθυνοι για δημιουργία κύστεων και σπανιότερα όγκων
-Χρειάζεται να βγάλω έναν φρονιμίτη που δεν μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα;
Δεν χρειάζεται να αφαιρούνται φρονιμίτες που έχουν βγει κανονικά στο στόμα, συμμετέχουν στη σύγκλειση και τη μάσηση, που μπορούν να καθαρίζονται επαρκώς και δεν έχουν οποιαδήποτε οδοντική παθολογία.
Καλό είναι να αφαιρούντα, έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες που δεν πρόκειται να ανατείλουν ποτέ σε κανονική θέση στο στόμα και έχουν πιθανότητα να προκαλέσουν ένα μελλοντικό πρόβλημα.
-Χρειάζεται να βγάλω τους φρονιμίτες μου εάν πρόκειται να κάνω ορθοδοντική θεραπεία;
Πολλοί ορθοδοντικοί προτείνουν την αφαίρεσή τους μετά το τέλος της θεραπείας ή και πριν την έναρξή της εάν:
- σε περίπτωση που εμποδίζουν την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών.
- κατά την προσπάθεια ανατολής τους μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας
–Πόσο δύσκολη είναι η αφαίρεση ενός έγκλειστου ή ημιέγκλειστου φρονιμίτη;
Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στον τομέα της χειρουργικής του στόματος και η εμπειρία εξασφαλίζουν ότι η χειρουργική αφαίρεση ενός φρονιμίτη θα είναι μια απλή διαδικασία, ανώδυνη και με την μικρότερη δυνατή μετεγχειρητική ταλαιπωρία.
Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία στον χώρο του ιατρείου. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε μια πιο περίπλοκη περίπτωση, όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε 3-4 φρονιμίτες μαζί ή σε περιπτώσεις φοβικών ή αγχωδών ασθενών παρέχουμε την επιλογή της μέθης, που πραγματοποιείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με την παρουσία εξειδικευμένου αναισθησιολόγου.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την επέμβαση ο ασθενής λαμβάνει ακριβείς οδηγίες όσον αφορά στο τι θα πρέπει να προσέξει ώστε να έχει την μικρότερη δυνατή μετεγχειρητική επιβάρυνση και να επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του.
ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πλέον σύγχρονη λύση για την αποκατάσταση ενός ή περισσότερων ελλειπόντων δοντιών. Πρόκειται για υποκατάστατα της ρίζας του δοντιού, φτιαγμένα από ένα τιτάνιο ή κράμα τιτανίου, πάνω στο οποία στηρίζεται το τεχνητό δόντι ή η νέα οδοντοστοιχία.
Μπορούν να προσφέρουν λύση για την αντικατάσταση ενός μεμονωμένου δοντιού που λείπει ή και περισσότερων, μέχρι και την αποκατάσταση ολόκληρης της οδοντοστοιχίας (περιπτώσεις όπου λείπουν όλα τα δόντια).
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
-Τι πλεονέκτημα προσφέρουν τα εμφυτεύματα σε σχέση με μια άλλη θεραπεία;
Στην περίπτωση έλλειψης μεμονωμένων δοντιών, αυτά αποκαθίστανται χωρίς επέμβαση (τρόχισμα) στα διπλανά δόντια.
Σε περιπτώσεις που λείπουν όλα τα δόντια της γνάθου, υπάρχει η δυνατότητα να αποκατασταθούν όλα με την τοποθέτηση 6 εμφυτευμάτων σε κάθε γνάθο και μιας σταθερής, ακίνητης αποκατάστασης (γέφυρας) είτε με την τοποθέτηση λιγότερων εμφυτευμάτων (4 για την άνω και 2 για την κάτω γνάθο) και μιας οδοντοστοιχίας που κουμπώνει πάνω σε αυτά.
-Τι ποσοστά επιτυχίας έχουν τα εμφυτεύματα;
Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Εμφυτευματολογίας (AAID), το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται σε 98% στην πρώτη πενταετία, ενώ σε βάθος 15ετίας το ποσοστό κυμαίνεται στο 82-95%.
-Πώς γίνεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;
Η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με τοπική αναισθησία, στο χώρο του ιατρείου. Σε σπανιότερες περιπτώσεις (εκτεταμένες επεμβάσεις) παρέχουμε τη δυνατότητα να γίνει με μέθη, σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με την παρουσία εξειδικευμένου αναισθησιολόγου.
-Τι λύση υπάρχει σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετό οστό;
Ορισμένες φορές η απώλεια του οστού των γνάθων (λόγω περιοδοντίτιδας, εκτεταμένων φλεγμονών, τραύματος) είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχει η δυνατότητα να αναπλάσουμε το οστό της γνάθου ώστε να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο υπόστρωμα για την αποκατάσταση της περιοχής.
Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε διάφορα βιοϋλικά, δηλαδή οστικά υποκατάστατα τα οποία λειτουργούν ως «σκαλωσιά», διατηρώντας τον χώρο ώστε ο οργανισμός να καταφέρει να αναπληρώσει το ελλείπον οστό.
-Είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων;
Η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού θα καθορίσει την πορεία της θεραπείας και την επιλογή του καταλληλότερου σχεδίου θεραπείας για τον κάθε ασθενή.
Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων δεν συνιστάται σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή κεφαλής-τραχήλου.
Η ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη δεν αποτελεί αντένδειξη για την θεραπεία με εμφυτεύματα, εφόσον αυτός είναι ρυθμισμένος με την κατάλληλη αγωγή. Αντίθετα, σε ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αντενδείκνυται, καθώς παρουσιάζουν ευαισθησία σε λοιμώξεις και καθυστερημένη επούλωση. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου επανέλθουν στο φυσιολογικό, μετά την ενδεδειγμένη αγωγή, η θεραπεία μπορεί να προχωρήσει χωρίς περιορισμούς.
Η λήψη φαρμάκων για οστεοπόρωση-οστεοπενία παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς και πιθανώς απαιτεί τροποποιήσεις πριν την πραγματοποίηση ενός χειρουργείου στο στόμα. Ενημερώστε τον γιατρό σας πριν από οποιαδήποτε ενέργεια.
-Μπορώ να βάλω οδοντικά εμφυτεύματα εάν καπνίζω;
Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την επιτυχία των εμφυτευμάτων όπως και για την γενική υγεία του στόματος και των οδοντικών ιστών.
Μπορούν να βάλουν οδοντικά εμφυτεύματα και ασθενείς που καπνίζουν, με την προϋπόθεση ιδιαίτερα επιμελημένης στοματικής υγιεινής και τακτικής παρακολούθησης για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
ΟΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Ορισμένες φορές η απώλεια του οστού των γνάθων (λόγω περιοδοντίτιδας, εκτεταμένων φλεγμονών, τραύματος) είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Ακόμη, η απώλεια δοντιών για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει σημαντικά την ποσότητα του οστού των γνάθων. Στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχει η δυνατότητα να αναπλάσουμε το οστό της γνάθου ώστε να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο υπόστρωμα για την αποκατάσταση της περιοχής. Άλλοτε, ανατομικοί περιορισμοί, όπως είναι το ιγμόρειο άντρο στην άνω γνάθο, επηρεάζουν το σχέδιο θεραπείας.
Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε διάφορα βιοϋλικά, δηλαδή οστικά υποκατάστατα τα οποία λειτουργούν ως «σκαλωσιά», διατηρώντας τον χώρο ώστε ο οργανισμός να καταφέρει να αναπληρώσει το ελλείπον οστό.
-Ανύψωση εδάφους ιγμορείου άντρου
Με την επέμβαση αυτή επιτυγχάνουμε την μετάθεση του εδάφους του ιγμορείου λίγα χιλιοστά παραπάνω ώστε να αποκτήσουμε τον απαραίτητο χώρο για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Οστικό μόσχευμα τοποθετείται μέσα στην κοιλότητα του ιγμορείου ώστε να διατηρήσει το χώρο και σταδιακά να αντικατασταθεί από νέο οστό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται λίγους μήνες αργότερα, ώστε να έχει επιτευχθεί η ενσωμάτωση του μοσχεύματος.
Άλλοτε, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια επέμβαση.
ΚΥΣΤΕΙΣ ΤΩΝ ΓΝΑΘΩΝ
Οι κύστεις των γνάθων είναι κοιλότητες που σχηματίζονται μέσα στα οστά των γνάθων και συνήθως οφείλονται σε φλεγμονώδη αντίδραση σε κάποιο νεκρό δόντι ή αναπτύσσονται αυτόματα (πχ μαζί με έναν έγκλειστο φρονιμίτη). Συνήθως περιέχουν υγρό και επενδύονται από μια λεπτή μεμβράνη. Είναι καλοήθεις βλάβες, αλλά εάν παραμείνουν για μεγάλο διάστημα χωρίς θεραπεία, μεγαλώνουν και καταστρέφουν το οστό γύρω τους. Εάν επιμολυνθούν είναι δυνατόν να προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο.
Στις περιπτώσεις που η αιτία είναι ένα νεκρό δόντι, το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία της κύστης είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), που πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει και την οριστική θεραπεία της.
Σε άλλες περιπτώσεις, όταν πρόκειται για μια εκτεταμένη κύστη, ή εμπλέκονται παραπάνω από ένα δόντια, η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεσή της.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΔΟΝΤΟΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
Η συχνότερη οδοντογενής λοίμωξη είναι το απόστημα, που προκαλείται από ένα ή περισσότερα νεκρωμένα δόντια. Πρόκειται για έντονο πρήξιμο, που πονάει και ερυθρότητα της περιοχής και πολλές φορές μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και κακουχία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, και όταν αντιμετωπίζεται άμεσα, ένα απόστημα υποχωρεί με την συνταγογράφηση του κατάλληλου αντιβιοτικού και θεραπεία του υπεύθυνου δοντιού.
Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και την ένταση των συμπτωμάτων, θα αξιολογηθεί εάν χρειάζεται παροχέτευση του αποστήματος και πιθανώς αφαίρεση του υπεύθυνου δοντιού, εφόσον αυτό δεν μπορεί να θεραπευτεί.
ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
-ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ
-ΒΙΟΨΙΑ
-ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΛΟΗΘΩΝ ΟΓΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ
-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ
-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΡΙΖΩΝ
-ΕΚΤΟΜΗ ΧΑΛΙΝΟΥ ΑΝΩ ΧΕΙΛΟΥΣ