Οι φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται στην οδοντοστοιχία. Εμφανίζονται στην ηλικία 17-23 ετών και πολλές φορές, μην βρίσκοντας χώρο να ανατείλουν φυσιολογικά παραμένουν έγκλειστοι, ημιέγκλειστοι ή βγαίνουν εκτός του οδοντικού τόξου.

Η χειρουργική αφαίρεση των φρονιμιτών ενδείκνυται όταν:

  • Προκαλούν συχνές φλεγμονές (πρήξιμο, πόνο)
  • Έχουν οποιασδήποτε μορφής οδοντική παθολογία (τερηδόνα, περιοδοντίτιδα)
  • Προκαλούν πρόβλημα σε διπλανά δόντια
  • Είναι υπεύθυνοι για δημιουργία κύστεων και σπανιότερα όγκων

Δεν χρειάζεται να αφαιρούνται φρονιμίτες που έχουν βγει κανονικά στο στόμα, συμμετέχουν στη σύγκλειση και τη μάσηση, που μπορούν να καθαρίζονται επαρκώς και δεν έχουν οποιαδήποτε οδοντική παθολογία.

Καλό είναι να αφαιρούνται, έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμίτες που δεν πρόκειται να ανατείλουν ποτέ σε κανονική θέση στο στόμα και έχουν πιθανότητα να προκαλέσουν ένα μελλοντικό πρόβλημα.

Πολλοί ορθοδοντικοί προτείνουν την αφαίρεσή τους μετά το τέλος της θεραπείας ή και πριν την έναρξή της εάν:

  • εμποδίζουν την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών.
  • κατά την προσπάθεια ανατολής τους μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας

Η εξειδικευμένη εκπαίδευση στον τομέα της χειρουργικής του στόματος και η εμπειρία εξασφαλίζουν ότι η χειρουργική αφαίρεση ενός φρονιμίτη θα είναι μια απλή διαδικασία, ανώδυνη και με την μικρότερη δυνατή μετεγχειρητική ταλαιπωρία.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία στον χώρο του ιατρείου. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε μια πιο περίπλοκη περίπτωση, όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε 3-4 φρονιμίτες μαζί ή σε περιπτώσεις φοβικών ή αγχωδών ασθενών παρέχουμε την επιλογή της μέθης, που πραγματοποιείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με την παρουσία εξειδικευμένου αναισθησιολόγου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την επέμβαση ο ασθενής λαμβάνει ακριβείς οδηγίες όσον αφορά στο τι θα πρέπει να προσέξει ώστε να έχει την μικρότερη δυνατή μετεγχειρητική επιβάρυνση και να επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του το συντομότερο δυνατόν.